Mateusz Klimek – Pszczelarz
Wiele osób zastanawia się jaki miód kupić, gryczany a może wielokwiatowy czy lipowy. Który z nich jest lepszy?
Moim zdaniem powinniśmy zadać pytanie:
„GDZIE KUPIĆ DOBRY MIÓD?”
Kluczową sprawą w pozyskaniu miodu jest jego źródło.
W momencie, gdy przejdziemy się po sklepach i poszukamy miodów, to znajdziemy zaskakujące informacje!
Na etykietach wielu produktów napisane jest: „Mieszanka miodów pochodzących z Unii i niepochodzących z Unii” – co to tak właściwie znaczy?
Oznacza to że, są to miody z całego świata. Trafiają do dużych pojemników zbiorczych, a potem są sprzedawane, np. do Polski. Następnie miód ten zostaje poddany obróbce termicznej i filtracji. Jest mieszany z innymi zakupionymi miodami z różnych krajów, a później rozlewany do słoików.
Nie powinno się podgrzewać miodu do wyższej temperatury niż 40°C, dlatego że straci swoje pro-zdrowotne właściwości.
Miody w sklepach są pasteryzowane, czyli poddawane wysokiej temperaturze dla bezpieczeństwa związanego z toksycznością miodów spoza Unii.
Kolejną kluczową sprawą jest filtracja miodu.
Pszczelarz zgodnie z przepisami nie może filtrować miodu, a tylko poddawać go cedzeniu. Dzięki temu wszystkie składniki, pyłki kwiatowe zostają w miodzie.
Więc jaki miód jest lepszy?
Najważniejsze to wybrać Polski miód bezpośrednio od sprawdzonego pszczelarza, ponieważ mamy pewność, że jest to produkt nie poddany obróbce, która zmniejsza jakość tego miodu. Później powinniśmy podjąć decyzję, który z nich będzie dla nas najlepszy. 🙂